Hívja bizalommal támogató vonalunkat: +36-30-3059489 Kövessen minket:       google plus    Translate  

Üdvözöljük látogató, Ön itt bejelentkezhet, vagy létrehozhat fiókot
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/templates/gk_instyle/lib/framework/helper.layout.php on line 164

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/includes/application.php on line 536

Balassi Bálint összes költeményei

ɉrtékelés: Még nincs értékelés Gyá„rtó‚: Mercator Stúdió PDFNyomtatá„sE-mail
  • Leírá„s
  • Vélemények

Balassi Bálint összes költeményei - 158 oldal/748 MB, formátum: PDF

Ide kattintva a könyv ingyenesen letölthető!

Balassi Bálint (1554-1594)

1554-ben Zólyom várában született. Nevelője Bornemissza Péter. Eger várában ismeri meg Losonczy Annát. Neki tulajdonították az Anna, majd később a Júlia verseket. 1584-ben érdekházasságot köt unokahúgával, Dobó Krisztinával, de aztán elválnak. Balassi vagyoni perei elől kénytelen Lengyelországba menekülni. Itt beleszeret Wesselényiné Szárkándy Annába, ki a Célia versek ihletője. Balassi 1594-ben Esztergom ostrománál hősi halált halt.

Istenes énekeket Balassi költői pályájának szinte valamennyi szakaszában írt, de a legszebb, legmegragadóbb költemények életének válságos éveiben születtek. A kétségbeejtő helyzetekbe sodródó világi ember panaszai, indulatai, háborgásai törnek fel ezekből a költeményekből. Elsírja élete kisiklását, szíve nagy keserveit, őszintén megvallja vétkeit, bűnei bocsánatáért esedezik, szinte perlekedik, alkudozik Istennel a kegyelemért, egyéni megváltásért.
Balassinak „az maga kezével írt könyvében” a 33. vers címközleménye: Kiben bűne bocsánatáért könyörgött akkor, hogy házasodni szándékozott.
Ez az alkotás a ifjúkori költeményeit zárja le. Harmincéves ekkor a költő és házasodni készül, nagy reményekkel egy új életperiódus előtt áll, tisztázni és tisztára mosni szeretné korábbi életét, ezért tör fel belőle az őszinte bűnbánás és gyónás megrendítő éneke.
A hányatott sorsú költő Lengyelországban írhatta 1591-ben talán legszebb istenes éneket, az Adj már csendességet... kezdetű költeményét. A földi boldogság lehetőségében véglegesen csalódott ember most már csak a belső békét, a lélek csendjét igyekszik elnyerni. Sóhajt az utolsó felmentés és az engesztelő halál után. Az egész vers csupa kérlelő könyörgés, perlekedés, vita és szenvedélyes érvelés. A 8 strófából álló költemény három szerkezeti egységre tagolódik: 1-2 vsz: könyörgés; 3-6.:érvelés, indoklás; 7-8.: könyörgés. Ha az áhított harmóniát a földi életben nem találhatta meg már az ember, a költő megteremtette a szépség és szellem külön harmóniáját, rendjét a művészet világában.

Balassi a szerelmet az emberi élet egyik legfőbb értékének tekintette. Ezt bizonyítja nevezetes drámai műve: Thirsisnek Angelicával, Sylvanusnak Galatheával való szerelmekrül szép magyar comoedia. Ez a munkája 1589-ben keletkezett, s a Júlia meghódítására irányuló utolsó kísérletének tekinthető. Ezzel egy új műfajt honosított meg a magyar irodalomban a reneszánsz szerelmi komédiát.

Élete nagy műve a Balassa kódex. Halála előtt verseit rábízza Rimay Jánosra. Könyvecskéjének címe: Az maga kezével írt könyvéből. Minden versének van dallama. Ezeket a dallamokat nem Balassi szerezte, hanem már megírt ismert dallamokra alapozta költészetét. A kódexben 66 vers található. Ezek többsége szerelmes vers Júliáról és Céliáról. Balassi ragaszkodott a számmisztikához. Tervezett egy kötetet mely a következőképp lett volna megszerkesztve: 33 szerelmes, 33 Istenes, 33 vitézi vers lett volna a kötetben, melyet egy 99 soros vers zárt volna, mely a szentháromság három tagjáról szólt volna. Magyarországon ő honosította meg a szerelmi vígjátékot. Thirsisnek Angelikával, Silvanusnak Galateával való szerelmükről szép magyar comoedia 1589 körül.
1874-ig Balassit az irodalom csak mint vallásos költőnek tartotta számon. Ebben az évben azonban egy főúri könyvtárból előkerült az a Balassi kódex, melyben szerelmes versei voltak.

 

Még senki sem nyilvá„nított véleményt errő‘l a termékrő‘l.

Jelentkezzen hírlevelünkre

Bejelentkezés vagy fiók létrehozása

fb iconBejelentkezés Facebookkal