Hívja bizalommal támogató vonalunkat: +36-30-3059489 Kövessen minket:       google plus    Translate  

Üdvözöljük látogató, Ön itt bejelentkezhet, vagy létrehozhat fiókot
A+ A A-
LibreOffice

LibreOffice (10)

LibreOffice Writer: Office fájlok megnyitása és mentése

Tetszőleges fájlokat érhetünk el az ismét átalakított Megnyitás és Mentés másként párbeszédpanel segítségével, legyenek azok helyi háttértárolónkon vagy a helyi hálózat, illetve az Internet bármely, számunkra hozzáférést biztosító mappájában. A párbeszédpanelek bal oldalán látható Forráshelyek sáv segítségével eljuthatunk a leggyakrabban használt mappákhoz vagy helyekhez.

Bővebben...

LibreOffice Calc: Hivatkozásoperátorok

A hivatkozásoperátorok feladata, hogy a nem összefüggő kijelölésekhez, tartományokhoz is biztosítsa az egyetlen névvel történő hivatkozás lehetőségét. A cellatartományokat alkalmazó hivatkozásoperátorok:

  • Tartomány (kettőspont): Egyetlen hivatkozás a tartomány két szélső cellája közötti cellákra (beleértve a határokat is).
  • Egyesítés (pontosvessző): Egyetlen hivatkozás nem összefüggő részekre.
  • Metszet (felkiáltójel): Több megadott hivatkozás közös celláira utal. A szerkesztőlécen megadott tartományok elemei különböző színekkel jelölve szépen látszanak a munkalapon is, ahol a határokat egérrel módosíthatjuk. Például a 2. ábrán bemutatott metszet celláinak összege 1, mert a program nem veszi figyelembe a metszettartományon kívül eső cellák értékeit (a közös rész pedig csak a C3 cella).
Bővebben...

LibreOffice Impress: Előadás készítés sablon alapján

 

 

 

Előadásunkat előre elkészített sablonok alapján is létrehozhatjuk. Ehhez adjuk ki a LibreOffice, vagy az Impress Fájl/Új/Bemutató parancsát. A megjelenő varázsló első párbeszédpaneljén válasszuk a Bemutató készítése sablon alapján választókapcsolót. Ekkor a párbeszédpanel alsó részén egy újabb lista jelenik meg, amelyről kiválaszthatjuk a felhasználandó sablont. 

Bővebben...

LibreOffice Impress: Új bemutató készítése létező bemutatóból

Korábban elkészített előadás is képezheti új bemutatónk alapját. Ekkor a létező bemutatót akár írásvédetten is megnyithatjuk, a módosításokat szükségképpen új néven tároljuk el.

A létező dokumentum megnyitásához a fentiek szerint az Impress Fájl/Tündérek/Bemutató parancsával indítsuk az előadás-tervező tündért. A varázsló első párbeszédpaneljén válasszuk a Létező bemutató megnyitása választókapcsolót. Ekkor a párbeszédpanel választó mezőjében megjelennek az alapértelmezés szerinti (aktuális) könyvtárban található kész bemutatók. A bemutató betöltéséhez kattintsunk a Megnyitás gombra (lásd az ábrát)!

Bővebben...

LibreOffice Calc: Állományok postázása, másolása

Az állománylistán kijelölt fájlok számítógépünk eszközeitől, hálózatba kapcso­lá­sától függően elektronikusan postázhatók vagy floppymeghajtóra küldhetők. Az elektronikus postázásra, másolásra a Fájl / Megnyitás vagy a Mentés másként párbeszéd­panel állománylistájáról választjuk ki a megfelelő fájlokat. Kattintsunk az egér jobb nyomógombjával a kijelölt állományokra, majd a megjelenő helyi menüről a Küldés (angol nyelvű Windows esetén Send To) parancsot adjuk ki (a bal egérgombbal kattintva).

Gépünk kiépítettségétől függően más meghajtók is megjelenhetnek. Például a Cserélhető lemez menüsorok választásával a kiválasztott cserélhető-meghajtóra, pendrivera küldjük az állományokat. Ha nincs lemez a meghajtóban, vagy nincs rajta elegendő hely, akkor a program hibaüzenetet ad. A Levél címzettje (Mail Recipient) parancs az elektronikus levél küldésére szolgál. Az így elküldött dokumentum tovább szerkeszthető, feldolgozható, esetleg továbbküldhető.

Bővebben...

LibreOffice Calc: Változatok kezelése

A LibreOffice lehetőséget biztosít ugyanazon a dokumentum különböző változata­inak tárolására. A dokumentum-változat első mentésekor vagy egy változat betöl­tésekor a Fájl menü Verziók parancsát adjuk ki. Ha az Új verzió mentése bezáráskor jelölőnégyzetet bekapcsoljuk, akkor a dokumentumablak minden lezárá­sakor automatikusan újabb változat keletkezik. A változat menté­séhez az Új verzió mentése nyomógombra kattintunk. Ekkor magyarázó szöveggel láthatjuk el a változatot (lásd az ábrát). 

 A mentés időpontja és a magyarázó szöveg megjelenik a párbeszédpanel válto­zatokat tartalmazó listáján. A Megjelenítés nyomógombra kattintva olvashatjuk el a hosszabb magyarázatokat. Ezek az információk segítenek a dokumentum meg­nyitásában, amelyet kijelölés után a Megnyitás nyomógombra kattintva végzünk. A felesleges változatokat a Törlés nyomógombbal töröljük. Az Összehasonlítás nyomó­gombbal hasonlíthatjuk össze a változatokat (ez a funkció sajnos ritkán működik).

Bővebben...

LibreOffice 4 Calc: SZUMHATÖBB függvény

A LibreOffice Calc táblázatkezelő programban rendre megjelennek az Excelben bevezetett függvények is. A SZUMHATÖBB függvény összegzi egy tartomány több megadott feltételnek eleget tevő celláiban található értékeket.

Szintaxis:  SZUMHATÖBB(összegtartomány; feltételtartomány1; feltétel1; [feltételtartomány2; feltétel2]…), ahol

Bővebben...

LibreOffice Calc: Függvények használata

A függvények olyan, a programfejlesztők által matematikai szabályokat alkalmazva előre meghatározott képletek, amelyek számításokat hajtanak végre az argumentumoknak nevezett, általunk adott értékeknek a szintaxisban meghatározott sorrendje szerint. Mint láttuk a SZUM függvény értékeket vagy cellatartományokat ad össze, de használhatunk pénzügyi függvényeket is, amelyek a törlesztési időszakra vonatkozó törlesztési összeget stb. számítják ki.

Bővebben...

LibreOffice Calc: Kitöltés egyéni lista elemeivel

A program lehetővé teszi, hogy a gyakrabban használt adatsorozatokat – mint amilyenek a terméklisták, dolgozói és üzletnévsorok stb. – eltároljuk és az automatikus tartomány­kitöltéseknél felhasználjuk. Egyidejűleg több egyéni listát is meghatározhatunk. Az ilyen listákon szereplő bármely elem megadása után, a korábbiakban ismertetett módon (a cella jobb alsó sarkában lévő kitöltőjel elhúzásával) sorozatot képezhetünk. A sorozat elemei származhatnak ügyfél-, vagy terméklistából, a napok, hónapok neveiből stb.

Bővebben...

LibreOffice Base: Rendszerablak

 

A LibreOffice programcsomag Base adatbázis-kezelője sajátos jellegzetességekkel rendelkezik. Az operációs rendszer minden egyes alkalmazása, programja külön alkal­ma­zási „ablak”-ban fut. Az ábrán bemutatott képernyőkép a Base ablaka. A szerkesztett állomá­nyok a dokumentumablakokba kerülnek. A legfelső sor az alkalmazási ablak fejléce, amely a szerkesztett dokumentum neve mellett bal oldalt a  rendszerablak vezérlő ikont, jobb oldalt a  méretváltoztató és ablakzáró ikonokat tartalmazza. A rendszerablak ikonra az egérrel rákattintva a környezethez (Windows-hoz) kapcsoló rendszerablak menüt gördíthetjük le. Itt kicsinyítjük, nagyítjuk a rendszerablakot vagy akár befejezzük a Base futtatását, kilépünk a szövegszerkesztőből. Ha kétszer gyorsan kattintunk a rendszerablak ikonra, akkor bezárjuk a rendszerablakot, azaz befejezzük a szövegszerkesztést. Ennek felel meg a rendszerablak menü Bezárás parancsa vagy az Alt+F4 billentyűkombináció is.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára

Jelentkezzen hírlevelünkre

Bejelentkezés vagy fiók létrehozása

fb iconBejelentkezés Facebookkal