Hívja bizalommal támogató vonalunkat: +36-30-3059489 Kövessen minket:       google plus    Translate  

Üdvözöljük látogató, Ön itt bejelentkezhet, vagy létrehozhat fiókot
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/templates/gk_instyle/lib/framework/helper.layout.php on line 164

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/mbljynfw/public_html/peterybooks.hu/includes/application.php on line 536
LibreOffice

LibreOffice (12)

LibreOffice Base: Objektumok

Az adatbázis kiválasztása után kell döntenünk az adatbázist alkotó objektumok megnyitásáról. A Base adatbázis-kezelő programban megkülönböztetünk Táblákat, Lekérdezéseket, Űrlapokat, Jelentéseket, mint jellegzetes adatbázis-objektumokat. Ezek közül az adatbázis-kezelő Adatbázis paneljében választhatunk, illetve a választásunk után dönthetünk a megfelelő, már létező objektum megnyitásáról, esetleg létrehozásáról.

Bővebben...

LibreOffice Draw: Rétegek

A rétegek olyan objektumok, amelyek kiválóan használhatók a rajzelemek bizonyos csoportjainak elkülönítésére. Az elkülönített objektumcsoportok látványa külön-külön ki- vagy bekapcsolható (így az éppen zavaró vagy felesleges rajzelemek elrejthetők), illetve nyomtatható. A rétegeken összekapcsolhatjuk az egy csoportba tartozó elemeket.

Hagyományos felhasználási területük a térképészet, illetve a műszaki tervezés. Ezeknél a rajzoknál szükség lehet például egy­szerre az összes rajzelem (vízrajz, közlekedés, épületek, városok, közművek stb.) megjelenítésére, de amikor csak egy szakterület képviselője használja a rajzot (például az építész az alaprajzot), akkor szükség lehet a saját szakterületén kívüli többi réteg kikapcsolására.

Bővebben...

LibreOffice Writer: Office fájlok megnyitása és mentése

Tetszőleges fájlokat érhetünk el az ismét átalakított Megnyitás és Mentés másként párbeszédpanel segítségével, legyenek azok helyi háttértárolónkon vagy a helyi hálózat, illetve az Internet bármely, számunkra hozzáférést biztosító mappájában. A párbeszédpanelek bal oldalán látható Forráshelyek sáv segítségével eljuthatunk a leggyakrabban használt mappákhoz vagy helyekhez.

Bővebben...

LibreOffice Calc: Hivatkozásoperátorok

A hivatkozásoperátorok feladata, hogy a nem összefüggő kijelölésekhez, tartományokhoz is biztosítsa az egyetlen névvel történő hivatkozás lehetőségét. A cellatartományokat alkalmazó hivatkozásoperátorok:

  • Tartomány (kettőspont): Egyetlen hivatkozás a tartomány két szélső cellája közötti cellákra (beleértve a határokat is).
  • Egyesítés (pontosvessző): Egyetlen hivatkozás nem összefüggő részekre.
  • Metszet (felkiáltójel): Több megadott hivatkozás közös celláira utal. A szerkesztőlécen megadott tartományok elemei különböző színekkel jelölve szépen látszanak a munkalapon is, ahol a határokat egérrel módosíthatjuk. Például a 2. ábrán bemutatott metszet celláinak összege 1, mert a program nem veszi figyelembe a metszettartományon kívül eső cellák értékeit (a közös rész pedig csak a C3 cella).
Bővebben...

LibreOffice Impress: Előadás készítés sablon alapján

 

 

 

Előadásunkat előre elkészített sablonok alapján is létrehozhatjuk. Ehhez adjuk ki a LibreOffice, vagy az Impress Fájl/Új/Bemutató parancsát. A megjelenő varázsló első párbeszédpaneljén válasszuk a Bemutató készítése sablon alapján választókapcsolót. Ekkor a párbeszédpanel alsó részén egy újabb lista jelenik meg, amelyről kiválaszthatjuk a felhasználandó sablont. 

Bővebben...

LibreOffice Impress: Új bemutató készítése létező bemutatóból

Korábban elkészített előadás is képezheti új bemutatónk alapját. Ekkor a létező bemutatót akár írásvédetten is megnyithatjuk, a módosításokat szükségképpen új néven tároljuk el.

A létező dokumentum megnyitásához a fentiek szerint az Impress Fájl/Tündérek/Bemutató parancsával indítsuk az előadás-tervező tündért. A varázsló első párbeszédpaneljén válasszuk a Létező bemutató megnyitása választókapcsolót. Ekkor a párbeszédpanel választó mezőjében megjelennek az alapértelmezés szerinti (aktuális) könyvtárban található kész bemutatók. A bemutató betöltéséhez kattintsunk a Megnyitás gombra (lásd az ábrát)!

Bővebben...

LibreOffice Calc: Állományok postázása, másolása

Az állománylistán kijelölt fájlok számítógépünk eszközeitől, hálózatba kapcso­lá­sától függően elektronikusan postázhatók vagy floppymeghajtóra küldhetők. Az elektronikus postázásra, másolásra a Fájl / Megnyitás vagy a Mentés másként párbeszéd­panel állománylistájáról választjuk ki a megfelelő fájlokat. Kattintsunk az egér jobb nyomógombjával a kijelölt állományokra, majd a megjelenő helyi menüről a Küldés (angol nyelvű Windows esetén Send To) parancsot adjuk ki (a bal egérgombbal kattintva).

Gépünk kiépítettségétől függően más meghajtók is megjelenhetnek. Például a Cserélhető lemez menüsorok választásával a kiválasztott cserélhető-meghajtóra, pendrivera küldjük az állományokat. Ha nincs lemez a meghajtóban, vagy nincs rajta elegendő hely, akkor a program hibaüzenetet ad. A Levél címzettje (Mail Recipient) parancs az elektronikus levél küldésére szolgál. Az így elküldött dokumentum tovább szerkeszthető, feldolgozható, esetleg továbbküldhető.

Bővebben...

LibreOffice Calc: Változatok kezelése

A LibreOffice lehetőséget biztosít ugyanazon a dokumentum különböző változata­inak tárolására. A dokumentum-változat első mentésekor vagy egy változat betöl­tésekor a Fájl menü Verziók parancsát adjuk ki. Ha az Új verzió mentése bezáráskor jelölőnégyzetet bekapcsoljuk, akkor a dokumentumablak minden lezárá­sakor automatikusan újabb változat keletkezik. A változat menté­séhez az Új verzió mentése nyomógombra kattintunk. Ekkor magyarázó szöveggel láthatjuk el a változatot (lásd az ábrát). 

 A mentés időpontja és a magyarázó szöveg megjelenik a párbeszédpanel válto­zatokat tartalmazó listáján. A Megjelenítés nyomógombra kattintva olvashatjuk el a hosszabb magyarázatokat. Ezek az információk segítenek a dokumentum meg­nyitásában, amelyet kijelölés után a Megnyitás nyomógombra kattintva végzünk. A felesleges változatokat a Törlés nyomógombbal töröljük. Az Összehasonlítás nyomó­gombbal hasonlíthatjuk össze a változatokat (ez a funkció sajnos ritkán működik).

Bővebben...

LibreOffice 4 Calc: SZUMHATÖBB függvény

A LibreOffice Calc táblázatkezelő programban rendre megjelennek az Excelben bevezetett függvények is. A SZUMHATÖBB függvény összegzi egy tartomány több megadott feltételnek eleget tevő celláiban található értékeket.

Szintaxis:  SZUMHATÖBB(összegtartomány; feltételtartomány1; feltétel1; [feltételtartomány2; feltétel2]…), ahol

Bővebben...

LibreOffice Calc: Függvények használata

A függvények olyan, a programfejlesztők által matematikai szabályokat alkalmazva előre meghatározott képletek, amelyek számításokat hajtanak végre az argumentumoknak nevezett, általunk adott értékeknek a szintaxisban meghatározott sorrendje szerint. Mint láttuk a SZUM függvény értékeket vagy cellatartományokat ad össze, de használhatunk pénzügyi függvényeket is, amelyek a törlesztési időszakra vonatkozó törlesztési összeget stb. számítják ki.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára

Jelentkezzen hírlevelünkre

Bejelentkezés vagy fiók létrehozása

fb iconBejelentkezés Facebookkal