Hívja bizalommal támogató vonalunkat: +36-30-3059489 Kövessen minket:       google plus    Translate  

Üdvözöljük látogató, Ön itt bejelentkezhet, vagy létrehozhat fiókot
A+ A A-
Könyvismertető

Könyvismertető (63)

Technikai bibliák

A technikai bibliák összefoglaló kategória, amely tartalmazza minden "monografikus", azaz egy-egy témát vagy szoftververziót általánosan tárgyaló valamennyi kötetünket. A bibliák emellett rendszerint kapnak egy kiegészítő fejezetet is, amely az adott szoftverrel foglalkozó legfontosabb weboldalak címeit, hivatkozásait tartalmazza. Az alábbi lista időrendben csökkenő, "halom szerű" rendezettséget mutat, azaz legfelül szerepelnek a legfrissebb, legalul a legrégebben kiadott kötetek. Ha valamit nem találnak, keressék a keresőmezővel, vagy a többi, téma szerint, hierarchikusan szervezett menüben.

Bővebben...

Könyvismertető: AutoCAD 2012 - Fóliák, tulajdonságok (magyar változat)

108 oldal/3,3 MB   Ára: 650 Ft

Az előző kötetekben megismerkedtünk AutoCAD 2012 programmal létrehozható egyszerűbb rajzelemekkel. A kialakított objektumok jellegzetességei közé tartoznak azok színei, vonaltípusa és az, hogy az adott rajzelem melyik fólián helyezkedik el. A korábbiak szerint létrehozott rajzelemek e jellemzők alapértelmezés szerinti értéket kaptak. Ez az e-könyv áttekinti, hogyan tudjuk ezeket a jellemzőket megváltoztatni, újakat létrehozni, meglévőket megszüntetni és a létező rajzelemekhez kapcsolni.  

A rajzi információ szervezését támogatja a fóliák használata és a rajzelemek fóliákon rendszerezése. A fóliák egyfajta rajzi réteget képviselnek, amelyeken a különböző jellegű rajzi információk csoportosíthatók és szervezhetők. Alkalmazásuk az írásvetítőknél használatos átlátszó fóliákhoz hasonlítható, a szükséges részleteket tartalmazó fóliát a vetítőre helyezzük, a feleslegeseket levesszük (anélkül, hogy a rajtuk lévő információ sérülne, illetve bármiféle torzulást szenvedne).

A lezárt fóliák tartalma 0-90% között elhalványítható, valamint, hogy a különböző nézetablakokhoz fóliatulajdonság felülírásokat adhatunk meg. Így ezek a szín, vonalvastagság, vonaltípus, nyomtatási stílus tulajdonságok felülbírálják a globális fóliatulajdonságokat. Ezeknek az új jellemzőknek megfelelően módosult a Fóliatulajdonság-kezelő párbeszédpanel is.

A 2009-es változattól a fóliakezelő parancsokat elérhetjük az új felhasználói felületben megjelent Kezdőlap (Home) szalagon is. A Fóliatulajdonság-kezelőt átdolgozták, most a hagyományos palettákhoz hasonlóan, transzparens módon használható. Megszűnt tehát az Alkalmaz és az OK gomb, a beállítások azonnal (vagy a Frissítés ikonra kattintás után) érvényesülnek. A fóliaszűrő beállítások hatása megjelenik a Kezdőlap szalag fólia listáján is.

Ez az e-könyv mutatja be az AutoCAD 2012 programban, a renderelésnél felhasználható anyagok létrehozását, módosítását, hozzárendelését a fóliák objektumaihoz.

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: Indesign CS6 - Kezdő lépések (magyar változat)

492 oldal/ 24,1 MB   Ára: 3300 Ft

Az InDesign CS6 újdonságai:

 • Az InDesign CS6 új funkciókkal támogatja a dokumentumok nyomtatott formátumú és online kiadását, illetve mobileszközökön való közzétételét. Az Adobe Digital Publishing Suite az InDesign megszokott felületét használja a táblás eszközökre szánt kiadványok tervezésére és közzétételére. A különféle alternatív elrendezésekkel figyelembe vehetők a különféle eszközök eltérő megjelenítési képességei és ugyanazon eszközön az eltérő tájolású (álló vagy fekvő) megjelenítés is. 
 • Az alternatív elrendezések alkalmazásával egyetlen dokumentumon belül felkészülhetünk ugyanazzal a tartalommal különféle eszközökre. Az új alternatív elrendezések és a rugalmas elrendezési oldalszabályok alkalmazásával hozhatunk létre különféle oldalméretű, tájolású és oldalarányú elrendezéseket ugyanahhoz a tartalomhoz. Ráadásul ezek az elrendezések egymással és a fő tartalommal is kapcsolatban maradnak, könnyen frissíthetők később, amikor a tartalom módosul. Alternatív elrendezéseket használunk, ha ugyanabból a tartalomból állítunk elő különböző oldalméretű, felbontású nyomtatott és digitális kiadást.
 • A rugalmas elrendezéseknek köszönhetően egyszerű ugyanannak a tartalomnak a több különféle oldalméretre, tájolásra, illetve eszközre történő kiadása. A különféle elrendezéseknek megfelelő eltérő oldalszabályokban előírhatjuk, hogyan öröklődjenek ezek a szabályok az újabb elrendezések létrehozásakor vagy az oldalméret, tájolás változásakor.
 • Fontos, hogy az eredeti, első elrendezésben rögzített tartalom begépelés, másolás és beillesztés nélkül is érvényesíthető, frissíthető legyen az alternatív elrendezések mindegyikében. Az ilyen tartalmak, oldalelemek másik oldalakra helyezésére szolgál a hivatkozott tartalom funkció. A hivatkozott tartalmakkal könnyebben kialakítható például az álló és fekvő verziónak megfelelő elrendezés.
 • Sokat segít a munkában hogy az ablak felosztható úgy, hogy két táblájában különböző, alternatív elrendezést, vagy egy áttekintő képet és egy munkára alkalmasabb nagyított nézetet jelenítünk meg.
 • A legutóbb használt betűtípusok gyorsabban (vagyis könnyebben, kevesebb egérművelettel, görgetéssel) találhatók meg a Betűtípusok felbukkanó ablak és a Szöveg menü Betűtípusok almenüje tetején, egy vízszintes elválasztó vonal felett.
 • Az Ablak/Objektum és elrendezés/Igazítás paranccsal, vagy a Shift+F7 billentyűkombinációval megjelenített Igazítás panelen egy új lehetőség jelent meg a kiválasztott objektumok elosztására.
 • A dokumentum próbanyomtatható és exportálható szürkeárnyalatos PDF formátumba.
 • A panelek és párbeszédpanelek érték megadását váró szövegmezőiben már összetett számítások is elvégezhetők. A bevitt érték értelemszerűen a matematikai kifejezés kiértékeléséből adódik. A kifejezésekben a szokásos matematikai operátorokat alkalmazhatjuk, például: 297/2 + 10.
 • A kijelölés vagy oldaltartomány is exportálható képként.
 • Új dokumentum létrehozásakor az Új dokumentum párbeszédpanelen a Rendeltetés listában választhatjuk a Nyomtatás és a Web mellett a Digitális kiadás is.
 • A mesteroldal egyik (egyetlen) szövegkerete – vagy új dokumentum létrehozásakor az első üres szövegkeret  – kijelölhető elsődleges szövegkeretként. Az ilyen szövegkeret szövegtartalmát folyatja bele a rendszer a létrehozott új elrendezési oldal mesteroldalának elsődleges szövegkeretébe. A rendszer az elsődleges szövegkereteket automatikusan felülbírálja az elrendezési oldalakon, így nem kell felülbírálást végezni szöveg hozzáadása előtt.
 • A CS6-os verzióban a szövegkeret átméretezésekor a program az oszlopszámot automatikusan növeli vagy csökkenti a maximális hasábszélesség figyelembevételével.
 • A szövegkeret tulajdonságait megadhatjuk úgy is, hogy szöveg hozzáadásakor, törlésekor vagy szerkesztésekor automatikusan átméreteződjön a szövegkeret.
 • A digitális kiadványok szerkesztéséhez szükséges összes eszközt és panelt összegyűjtötték a digitális kiadványszerkesztési munkaterületre. Új digitális kiadvány létrehozásakor a rendszer azonnal erre a munkaterületre vált.
 • A tábla és e-könyv olvasó eszközök támogatására használható Folio Builder és Folio Overlay panel megjeleníthető az Ablak menüből.
 • Az IDPF (International Digital Publishing Forum, magyarul a Nemzetközi Digitális Kiadói Fórum) hozta létre az  ingyenesen hozzáférhető, platform független, nyílt forráskódú elektronikus könyv szabványt EPUB néven. Az ilyen szabványt alkalmazó fájlok kiterjesztése .epub. A fájl beágyazva tartalmazza a metaadatokat, a karakter­készleteket és a CSS stíluslapot, de tárolhatunk képet és hangokat is. A szöveget XHTML formátumban tárolja. Az ilyen formátumú fájl „liquid” formázást alkalmaz, a szöveget a megjelenítő eszközhöz igazítja.
 • Szerkeszthetünk interaktív űrlapokat, amelyeket PDF formátumba exportálhatunk. Az űrlap tartalmazhat a statikus szövegek mellett űrlapmezőket és más űrlapműveleteket, amelyeket az Ablak menü Interaktív / Gombok és űrlapok parancsával megjelenített könyvtárban található űrlapelemekből választhatunk.
 • Továbbfejlesztették a HTML-exportálást is. 

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: AutoCAD LT 2011 - Szövegkezelés (magyar változat)

77 oldal/2,44 MB

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD LT 2011-es változatának szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalóit (amelyek a bekezdéses szövegeknél kis részben megváltoztak az új verzióban, például szöveghátteret alkalmazhatunk és új szimbólumokat illeszthetünk be, többhasábos elrendezést alakíthatunk ki, frissíthető mezőket szúrhatunk be).

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: Photoshop CS6 - Testre szabás (angol változat)

162 oldal/ 6,03 MB   Ára: 1100 Ft

A program testre szabása a munkastílusunkhoz legjobban illeszkedő környezet kialakítását jelenti. Ennek módját részben a Kezdő lépések – Környezeti beállítások, alapértelmezések című részben ismertettük. A többi, más programokhoz képest viszonylag egyszerű lehetőségre itt térünk ki. Itt tárgyaljuk például a Version Cue csoportmunkát támogató és verziókövető rendszer adminisztrációs lehetőségeit, valamint a képernyő megosztását az interneten keresztül, az automatizálások, szkriptek használatát is bemutatjuk. A Photoshop CS6 - Testre szabás kötet önálló gyorsreferenciának is használható, mert összefoglaltuk benne a billentyűkombinációkat és a program eszközeit is.

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: AutoCAD 2012 - Szövegkezelés (magyar változat)

83 oldal/2,74 MB   550 Ft

Könyvünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD 2012-es változatának szövegkezeléssel kapcsolatos tudnivalóit (amelyek a bekezdéses szövegeknél jó részben megváltoztak a 2010-es verzióban). A 2004-es programváltozatban új bekezdéses szövegszerkesztő ablakot készítettek, amelyben megjelent a Wordhöz hasonló vonalzó, a behúzás és a tabulátorok alkalmazása.  

A 2005-ös változatban pedig már minden szöveges objektumban alkalmazhatunk frissíthető (illetve automatikusan frissülő, azaz a megváltozott adattartalomhoz igazodó) mezőket is. A 2006-os változatban a bekezdéses szövegszerkesztő formázását dolgozták át.

A 2008-as változatban bevezették a felirat-léptékezési objektumokat, amelynek segítségével az egyes objektumokhoz különféle léptéket állíthatunk be, így az eltérő nagyítású nézetablakokban eltérő méretű objektumokként jelenhetnek meg. Továbbfejlesztették a Szövegformázási eszköztárat, új tulajdonságokat vettek fel ide, illetve megjelent a Bekezdés párbeszédpanel, amely már a szövegszerkesztőkhöz hasonló tulajdonságokat adhat a bekezdésekhez, végül megjelentek a dinamikus és statikus oszlopok (hasábok), amelyek hosszabb szövegek megjelenítésére ideálisak.

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: AutoCAD LT 2011 - Rajzméretezés (magyar változat)

77 oldal/1,85 MB

Az AutoCAD programok egyik legkiforrottabb szolgáltatása a méretezés. Ennek a funkciónak segítségével a rajzot pontos méretadatokkal látjuk el, melyek tartalmazhatnak pontosság, tűrés, alternatív mértékegység adatokat. A legkevésbé ez a szolgáltatás módosult a korábbi verziókban.  

Most a szövegekhez hasonlóan itt is hátteret alkalmazhatunk a megírások kiemelésére, illetve a méreteket is a többi objektum elé helyezhetjük.

A 2006-os változatban pedig megjelent az ívhossz méretezés és a törtvonalú sugárméretezés is.

A 2008-as változat újdonsága volt e területen a többszörös mutató, a méretvonal távolságok beállítása és a méretvonalak megszakítása a kereszteződéseknél, illetve a méretszövegek kiemelése. Ezek az AutoCAD programmal egy időben jelentek meg, tehát az LT most nem "követő" helyzetben van.

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: AutoCAD 2012 - Testre szabás

254 oldal/4,84 MB   Ára: 1200 Ft.

Kötetünk tömören, a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt érthető módon összefoglalja az AutoCAD 2012-es változatának optimális beállításával kapcsolatos összes tudnivalót, az ide vonatkozó parancsait, azok feladatát és az egyéni munkakörnyezet kialakításához szükséges paramétereket.

Bemutatjuk a felhasználói felület elemeinek, a szalagnak, a gyorselérési eszköztárnak és a gyorstulajdonságok palettának testre szabását is.

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: Photoshop CS6 - Képmanipuláció (angol nyelvű változat)

390 oldal/ 20,5 MB   Ára: 2400 Ft

Minthogy sokan – egyre többen – érdeklődnek a digitális fényképkészítés iránt, valamint a digitális fényképezőgépekből származó képek száma is ugrásszerűen megnőtt, ezért most, a Photoshop CS6 képmanipulációjával foglalkozó kötet bevezetésében ismertetünk egy olyan munkafolyamatot, amelynek következetes végrehajtása minden digitális fényképen javíthat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a minőségi javulás mellett a hatékonyság fokozásával is jár egy jól bevált, egységes feldolgozási lépéssor alkalmazása. 

 

A bővebb magyarázat előtt e feldolgozási lépések a következők:

 • A fotó áttöltése fényképezőgépből a számítógépre
 • Képmegnyitás a kívánt színtérben
 • A kép forgatása
 • Kivágás (esetleg a kivágott rész forgatásával)
 • Expozíció- és tónuskorrekció
 • Optikai lencsekorrekció, színbeállítás
 • A digitális fényképezőgép képzajának csökkentése
 • Élesítés
 • Retusálás

Betekintés a könyvbe!

 

 

 

Bővebben...

Könyvismertető: Word 2010 - Testre szabás

156 oldal/3,2 MB   Ára: 820 Ft

A Word 2010-es változata, az Office rendszer 2010 legismertebb tagja. A 2007-es változatban teljesen átdolgozott felhasználói felületen most csak kisebb változások történtek.

A felhasználói felület soha nem látott mértékű átalakítására 2007-ben, a Microsoft szerint több okból is szükség volt:  

 • Felméréseik szerint az általános felhasználói vélemény az, hogy az Office funkcióknak csak mintegy 5 %-át használják,
 • A többi 95 %-ot nem találják, nem jönnek rá kezelésére.
 • A parancsok száma az 1989-ben megjelent első változat 50 parancsával szemben elérte a 270-et.
 • Az eredeti két eszközsáv a Word 2003-ra már 32-re gyarapodott.
 • A Word 2000-ben megjelent munkaablakok száma egyről 19-re emelkedett.

Mindezen okoknak tudható be tehát, hogy szakítottak a korábbi grafikus felhasználói felülettel és teljesen újat alkottak, ahol az eszköztárak és menük szerepét túlnyomó részben a szalagok és lapfülek vették át. A fülekkel válthatunk a különböző funkciókhoz tartozó parancsokat, elrendezéseket, stílusokat, objektumokat összefogó szalagok között. A menük egy része, például a helyi menük és hírmondónak az Office gombból legördíthető Fájl menü maradványa megmaradt.

A program testre szabása annyit jelent, hogy munkaeszközünket, illetve annak felhasználói felületét saját munkaszokásainknak, elképzeléseinknek és kényelmünknek megfelelően állítjuk be. Ezzel igyekszünk optimális feltételeket biztosítani a hatékony, gyors és hibátlan munkához. E kötetben a felhasználói felület átalakítását tárgyaljuk. Emellett függelékben bemutatjuk a program összes beépített billentyűkombinációját és ikonparancsát, amely mintegy gyorsreferenciaként szolgálhat.

 

 

 

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára

Jelentkezzen hírlevelünkre

Bejelentkezés vagy fiók létrehozása

fb iconBejelentkezés Facebookkal